Μεσογειακή Δίατα

Η μεσογειακή διατροφή έχει κηρυχθεί ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO, το 2010.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλώ Click εδώ

Επιπλέον, η Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που κυμαίνονται από το τοπίο μέχρι το γεύμα, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών, της συγκομιδής, της αλιείας, της διατήρησης, της επεξεργασίας, της προετοιμασίας και ιδιαίτερα της κατανάλωσης τροφίμων. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα διατροφικό μοντέλο που παρέμεινε σταθερό στο χρόνο αποτελούμενο κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, μέτρια ποσότητα ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος και πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά.

 

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ  το ελαιόλαδο αποτελεί τη βασική πηγή λίπους της Μεσογειακή Διατροφής

Πλεονεκτήματα της κατανάλωσης Ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο είναι το παραδοσιακό σύμβολο της Μεσογειακής Διατροφής που αντιπροσωπεύει την κύρια πηγή λίπους. Τα οφέλη για την υγεία που αποδίδονται στην κατανάλωση ελαιολάδου σχετίζονται ειδικά με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) λόγω της υψηλής διατροφικής του ποιότητας.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ και η βιταμίνη Ε, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έχει επίσης πολυφαινόλες που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Υπάρχουν πλήθος μελετών που παρέχουν πληροφορίες για τους μηχανισμούς που αποτελούν τη βάση της πρόληψης ορισμένων εκφυλιστικών ασθενειών από την κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδο, όπως παρακάτω:

Διαβήτης τύπου 2

Η κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου 10 gr σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο T2D κατά 9%.

1.

2.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Η κατανάλωση ελαιολάδου αποτρέπει τη νόσο του Alzheimer.

Εγκυμοσύνης και Κύηση

Η αυξημένη κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου κατά 10 gr συρρικνώνει την ηλικία κύησης των βρεφών κατά 41%, συμβάλλοντας στην πτώση της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

3.

4.

Στεφανιαία νόσος

Η αυξημένη κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου κατά 10 gr σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα CHD κατά 25% μεταξύ των γυναικών και 19% μεταξύ των ανδρών.

Καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα

Η αυξημένη κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου κατά 10 gr μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και τον
κίνδυνο θνησιμότητας κατά 10% και 7% αντίστοιχα.

5.

6.

Οστεοπόρωση

Η κατανάλωση ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία των οστών.

© 2024 Aegean Inspiration. All rights reserved.